Sunday, May 23, 2010

Easy Stitch : Tanpa Tapak Free Motion





Puan-puan sekelian .... sebenarnya kalau nak buat easy stitch .. tak perlu ada pun tapak free motion tu ..... Gambar kat atas ialah tapak free motion mesin jahit saya.


Rahsianya yang sebenar adalah pada :-




kaki anjing






Serius

... dog foot nama diberi dan ia ada pada setiap mesin jahit. Yang No:2 tu lah dog foot . No 1 tapak .. No:3 skru ... (habak pi lah yg No:1 dan 3 tu hehehe.. ).


Tapak free motion tu sebenarnya sekadar nak jaga tangan dan jari puan sahaja .. so ... kalau siapa yang tak ada tapak free motion tu .... puan boleh saja tak pakai tapak langsung ..... kosong ... biar jarum sahaja tanpa tapak ... tapi kaki anjing tu wajiblah diturunkan .... Puan-puan akan berasa sangat bebas bergerak bila kaki anjing telah diturunkan. Yang tinggal hanyalah kreativiti dan semangat puan-puan sahaja untuk mengarah jarum dan mencorakkan jahitan puan-puan.


Poppy Treffry menggunakan embroidery hoop bila menjahit easy stitch .. tapi saya agak tidak selesa begitu .. jadi terpulang pada selera masing-masing. Mungkin bila tak pakai tapak .. hoop dapat membantu ..


Cara untuk menurunkan kaki anjing terpulanglah kepada jenis mesin .... sila belek kembali mesin puan betul2 dan cari jalan untuk menurunkan kaki anjing tersebut ..... kalau perlu pakai skru ..pakai lah ... kalau perlu pakai suami pakailah .. (ya la suami habuan nak buka skru tu) ....


Tapi haruslah puan-puan semua berhati-hati bila dah tak ada tapak .. silap haribulan ... jari-jari puan-puan akan menjadi habuan mesin tersebut ....


Kalau puan-puan nak pakai juga tapak .... sila pakai "tapak sulaiman" ...ya tapak sulaiman bukan tapak sulaman ... hahahahaha


tapi rasanya tak ada mesin yang pakai tapak nih....



:-P



Tok Guru saya Poppy pakai mesin atas saja .... tak ada tapak langsung

tapi jari dia ok saja rasanya


:-D



Selamat Mencoba !

kalau jari kena jarum .. pakai plaster ok


10 comments:

Ayu said...

dia dah melalut dah...tunggu lagi 2 minggu aku balik Jitra. Aku tau hang rindu kat aku takdak org nak sembang... sabag sat no...sabag..sabag

DiahRothman said...

Hey Girl, you are a real nuts.....! nak pecah perut KakDee baca ....

Just one of this day, I'll be on your front door... well, anyway I don't have your latest address... :P

Azaidris said...

Boleh ka? Dog foot aje? Betul ke dog foot?
Setelah dibayang2..camne mesin tu jalan tanpa sbrg kaki...tak berani ku nak cuba. Silap2 jari2 (& Darah) jadi part of the finished work hehehe.
Terer sungguh tok guru mu itew ;)

Azaidris said...

oh..tapak sulaiman..tak boleh. Penganiayaan tuh hahaha

a.n.i.Q.u.e said...

Ayu: hahahaha ... ya lahh hang tak pa la .. boleh pi main bowling la .. pi minum kopi la ... berbalas email lah .. kiranya mcm2 lah aktiviti hang di sana ....keh keh keh

Kak Diah: hahahah ..(gelak lagi) Kak Diah panggil ann kacang !!! ok ok dah habih dah la tu aktiviti terkini .. nanti ann bagi address okay !

a.n.i.Q.u.e said...

Aza: hmm dah agak dah musti yang ragu2 nak pakai tapak sulaiman .. semua sayangkan alam .... hahaha ok ok bab pakai tapak tu akan saya tulis satu lagi entry ...

MamaDaniel said...

bukak tapak terus ek..? ish.. tak terbayang plak.. camner ek..? nak try gak.. tapi takut.. kain putih jadi merah pastu tukar kaler coklat.. hehehe...

a.n.i.Q.u.e said...

mama daniel: ni hah .. i tunjuk kat entry nih .. detail sikit .. tapi elok juga kalau darah menitis kan ... mcm pejuang... menjahit sehingga titisan darah terakhir ... (mcm sampai mati gitu) hahaha

http://craftyanique.blogspot.com/2010/05/jahitan-senang-yang-katanya-payah-darah.html

rimbun said...

suka ler blog u ni ann... blog penglipur lara betul ler... kekeke

a.niza said...

sorry ya ann, rasanyer elok tukar dr dog foot kepada dog feed so sesapa google leh ker tutorial ann tu...dog feed adalah istilah yg tepat...harap maaf di atas teguran ini..yg ikhlas , K/niza