Tuesday, May 11, 2010

Crafters Juga Ada Hati Dan Perasaan


During my primary years, my mother sent me to an all girls school. One of the syllabus that we had was 'sewing'. We were taught all the basic embroidery stitches which also included cross stitch. We made simple projects like tote bag, pillow case and even a skirt.

We learned the basic embroidery when we had to make the pillow case in Standard 5. The photo above was part of the pillow case made more than 25 years ago !!! and it still looks flawless .... The writing of the word "Anne" was designed by me ... and the embroidery was actually done by ..errrrrr... my mother. She had to keep it simple to give the impression it was sewn by a 10 year old .. haha.

My mother was such an angel to have kept that piece of the pillow case for remembrance ... (I suspect the other part of the pillow case was turned into a 'kain buruk lap periuk' for her kitchen)


Though the embroidery of my name was spelled "Anne", I want to stress here that my name should be addressed and written as "ANN" .. not "ANNE". You see back in those days ... some silly friends of mine kept calling me "ANNE" as "Annneyy". ... Gilalah kan ingat aku pakai sari pi sekolah !



I have
liver and feelings you know !!!! HUH !


:-(

12 comments:

TiniHani said...

wah syoknya ada bahan sejarah.. mesti senyum2 sumbing ingat balik hiks

d u r a said...

asma? st nic convent?

tetiba teringat masa form 1 ka form2 dulu pernah buat baju kedah.pastu hadiah kat tok.

Zura said...

Sadly when I was in all girls secondary school takde pulak we learn sewing...my earliest sewing is back in Standard 4, embroidery lessons from Cikgu Tini yang sungguh garang dan haku penah kena pulas perut sampai nak nangis pun tak keluar dah airmata hahaha...sadis betul...

How sweet your mom simapan that Anne embroidery... :)

rosh said...

wah, d artifact still survives after a long period of time. tringat masa sek ren dulu. rasanya penah buat tp ntah mana pi hasil kerastgn tu. kena tnya mak kot lps ni tp ntah ada ntah dh jd kain buruk....huhuhu...

Ayu said...

hmmm...hang ni memalukan geng Sultanah Asma.tak siap...isshh..isshh..Nasib baik sarung bantal aku siap. Mine was that beautiful flower embroidery design by my sister..sarung pink colour. Unfortunately mak aku tak simpan.. uhuk...uhuk..
Skirt masa darjah 6 pun siap...

a.n.i.Q.u.e said...

Tini: heshh you sebut sejarah rasa sangat I dah tua ... hahaha memang pon !

Dura: Asma rendah la Dura .. waktu tu rasanya Dura pun tak beranak lagi ... Wahhh baju Kedah ... yaya my grandmother loves wearing baju kedah .. and she always made them herself .. harapkan cucu .. huh ...


Zura: You Cikgu Tini must be very proud of you now .... !!! Cikgu dulu2 memang suka pulas perut .. kalau sekarang sure sampai surat saman ..

Rosh: Tini sebut bahan sejarah and you mention artifact .. ai say ... tsk ... ok ok i get it .. :-P but then seriously looking and holding that piece .. feels like its only a few years back ...!

Ayu: eshh tolong sikit ahhh ... aku buat tauuuu .. skirt saja tak siap .. hahaha. yg mak aku simpan tu hanya kepala sarung tu . and yes i remember we could choose pink or blue ... hang lagi dahsyat punya lawa jahitan sampai kena bohong hahahahaha

mama nuriel said...

soo nice.....ada simpan lagi.....

saya punya entah ke mana2....ingat masa buat tu tingkatan la....tapi tak sure tingkatan berapa.....potholder...tote bag....baju kedah....hmm...bukan2....blouse.... gheghegheghe...tapi yang nampak sampai hari ni cuma potholder jew.....yang lain2....tak dapat dikesan.....:)

My Botang said...

how come I have NO recollection of EVER pegang jarum kat mana-2 skolah pun (we moved a lot since my dad was in the army)*SAD*

BUT, I can relate to how you must feel looking back at that piece of eerr ART *grin* my mom saved every piece of crap I've eve made and experimented like my first cross stitch to felt case..*terharu*

Anneeyyy *hahahah gelak guling-2*
I used to stress my name was spelled with a 'U' instead of an 'O' because there was this girl who used to stressed the O sound in SOHANA - dah la dia jonggang dengan penuh gaya dah lagak nak ejek aku.. tensi-tensi.. tu la pasal sampai skrng lekat nick name SUE.. *sesi meluahkan perasaan*

p/s - thx for the follower box, at least pass ni tak la 3 days late nak baca your entry.. heheh

a.n.i.Q.u.e said...

mama nuriel: wahhh macam2 jugga you buat ... sure bangga cikgu2 bila tengok anak murid dah jahit quilt bagai ... cikgu pun tak tau buat quilt...

:-)

SUE: hahahaha.... lawak ! .. smpai hati nak kutuk nama you .. zaman budak2 that must be the highlight of the day kan kalau boleh ejek2 nama kawan ... wahh nanti amik la gambar barang2 ART yg mak you simpan tu .. tayang kat blog ! thanks kerana sudi jadi follower !

rosh said...

yelah, mmg d asma le belajaq semua ilmu mnjahit ni. kain msti berpetak kaler merah. skirt mmg comel... alas meja... ish, mcm2 cikgu ajar...hehehe... x sia2 belajaq masa d asma... no wonder tera jg kita mnjahit... (dh mula nk perasan nih...) yg plg best jahitan sdn bhd. mak tlg ajar je. semua buat sndri...

motie said...

Akulah insan pertama yang panggil hang "an-ney"(indian word for abang).Ya lah..hang kan panggey aku "motien pembunuh nyamuk!" (siap dengan bunyi spray lagi..sirt!sirt!..Apapon aku rasa kagum dengan pembaharuan yang terdapat pada diri hang.

a.n.i.Q.u.e said...

hahaha Motien kawanku ....!!!!

bukan aku la yg start panggil hang Motien .. Kak Madu nuhhh....

hahaha