Sunday, July 18, 2010

I m A Confused New Quilter With Muscles


Oh yeah .. pump those biceps ladies



I need all the strenght to handle this
Something bigger, much bigger than the usual cushion cover


A new quilter with big ambition

but a weak back

crawling on this piece tacking is no joke

and not a small hassle


never never again underestimate those quilters lady


only a small portion and I m already thinking of giving up with this quilt design

How not to give up .... ????






and with muscles like mine its no surprise I m allowed to break a few things

I broke the thread holder

glued it tight

dry it with a hair dryer



broke it again


bad injury



and as of now seam ripper is my close fren

ripping away the quilt design



I think I better learn how to manoeuvre big piece with the machine first

before I can venture further

now you know why you need a strong hand

but bigger patience

and stronger determination


I salute you all quilters !!!!


:-|

17 comments:

Mama Nuriel said...

hahahaha.....(ni gelak besaq ni...)..sampai patah segala.....tak pa, tak pa....janji end product berbaloi....kehkehkeh..teruskan berusaha.....(saya masih tak berani buat yang besar2..)

DiahRothman said...

Hello Ann..... Venture more and good luck! :D

balkhis said...

and i saluteeeee you...somehow in the middle of finishing my assignment, i enjoy reading this...hahaha... but yes, i salute those quilters...especially Kak D...yet to learn how to handle those big quilt... i punya UFT pun banyak... nanti abis sem n umah kak D dah lawa baru leh pi sambung belajar... yet i salute you yg ada kebolehan venture sendiri... =)

Mila@Rimbun said...

hahahahahaha... quilt tuh king size ke?.. wah really take the challenge yer... dah tak buat sarung bantal.. tp buat quilt plak. solute ler kat u ann... sampai patah thread holder... jarum ada yg patah tak nii..

Ayu said...

As my VCC (Very Crazy Customer)..I have to say 'you must never give up'..(ye la..kena la bg semangat kann)..And at the same time I also want to say...'hoii..jgn bagi patah pulak mesin aku bg pinjam tuu'...

Yoon said...

Congrats Kak Ann... terrernya buleh siapkan quilt besaq mcm tu... :)

tomei said...

hi annique.. gile kelaka bile baca posting u.. i'm from guaq( ever heard of it..?) baru berjinak nak jadi crafter gak.. selepas smua yang len tak jadi..kakakaka...
minatk tunjuk ajar..
luv ur creativity..and tz for this n that of creating from a scratch

Zura said...

Wahhh..so many posts I missed! You've been busy sis! Teruskan usaha don't ever giveup!

*feels SO good to be back to be back bloghopping*

Maya said...

haha..
saya punya yg tak berapa besar tu masih tersadai sejak januari ari tu..

kene sambung lagi ni..
haha!

Tinihani said...

mak aihhh.. bukan main dia punya kuat... thread holder pon boleh patah.. hahahah

rosh said...

wa respek lu... dh naik taraf. Tp jgn smpai masuk spital lak.. keep up d good work! Go Ann.. Go!

a.n.i.Q.u.e said...

MamaNuriel: hah memang la kalau lengan besar lengan Awie kan ......

Kak Diah: Thanks Kak Diah ... teruk rupanya nak jahit quilt besar nih .....

Balkhis: memang kagum lah kan dgn quilters mcm Kak Dee Kak Dida Kak Niza Ayu etc . but hahaha mana ada venture sendiri Khis .. ada Ayu fr Pondok Craft tolong sama .. how wonderful to have her around ....

Mila: Cadangn tu nak buat lapik meja saja Mila .. tapi rasanya jadi benda lain kot nih... Thanks for the support !

Ayu: Terharu menitik air mata dengan pertolongan dan bantuan ... terima kasih atas bernette yg dipinjam sementelah bernetter aku masuk hospital ... hiks hiks (teriak slop)

a.n.i.Q.u.e said...

Yoon: Thank you Yoon actually quilt top tu memang belli kain yg berjahit patchwork ... eshh kalau yg tu pun kak Ann jahit sendiri eshh jadi ujub takabbur bangga diri apa segala yg berbau mazmumah jadinya kak ann Yoon

Tomei: ala Guaq tu tempat kawan2 baik kat situ ramai juga .. Pondok Hj Hussin punya geng pun ada kat situ. Thank you for dropping by .. bagus2 ada niat nak bercraft .. jangan gelabah ok nanti mesin rosak.

Zura: Welcome Back ! Ohh terus bersinar kotak komen dgn kehadiran Zura yg agak lama menyepi ... hehe

Maya: Thank you Maya .. perabih la apa yg dah buat tu boleh kami tengok ... hehe

Tini: You takkan tak nampak muscle i waktu kita jumpa hari tu ...????

Rosh: sampai hati u sebut hospital ... hahahaha thanks dear for the support !!!

aiesya said...

hye awak!

first time baca ur blog..giler kelakar.. u really made my day!

good luck in finishing ur quilt! klu saya maaflaa nak jahit besar2...semangat tak cukup kental!

haha..

take care ye!

Zara said...

Hi Ann!

Wow that's a big one. Trust me you have more patience and talent than you think. It looks really REALLY nice. Finish it quick! I can't wait to see the result.

PS. Milo sends love to Popo.

a.n.i.Q.u.e said...

hi Aiesya ! Tahnks for dropping by .. I m glad u like my blog ... tak tau lah bila tahun quit gila besar gedabak tu (for me la) ...

Zara: ohh Mama Milo is here .. I must tell Popo ... thank you for coming. tell me does Milo kacau your workplace when youre quilting ...????

Popo is a very quiet cat. he just looked at me when I told him about Milo ... bukan reti nak jawab salam ka nak say Hi balik ka ...

:-)

a.niza said...

Hah, Ann! Baru tau camna seksa nak kontrol quilt besar...rasakan! tp lepas ni, bila dah siap...gerenti seronok bukan kepalang! Keep going!...