Wednesday, June 23, 2010

Surat Dari Jitra

CraftyAnique
Blogspot.Com


___________________________________

Pembaca Budiman dan Pengkomen
Suzie, MamaNuriel, Zura, Haslina, Rimbun, Haslina
CraftyAnique
Blogspot.com

Puan-Puan,

Per: Kain Murah Yang Cantik
______________________________


Merujuk kepada perkara di atas serta komen-komen Puan-puan semua di dalam entry "Memang Terasa Nak Bakar Kain Kadang" bertarikh hari ini juga.

Saya juga mohon merujuk kepada gambar-gambar di dalam entry yang tersebut di atas yang mana telah membuat salah seorang pembaca memberi komen sampai dua (2) kali kerana agak kurang sabar hendak tahu.

Puan-Puan Yang Budiman,

Saya bukanlah tokey kedai kain tersebut. Saya juga bukan pemborong mahupun pengedar bertauliah kain-kain tersebut. Saya juga adalah pembeli yang lalu di kedai kain tersebut dan kemudiannya memilih dan kemudiannya mengeluarkan wang untuk membayar harga kain tersebut.

Jika Puan amati entry saya yang lepas sudah pasti puan akan perasan yang saya ada menyebut harga kain adalah untuk RM7 satu ela. Itu adalah klue yang pertama untuk Puan meneka di mana kain-kain itu dibeli. Kalaulah saya membeli di Etsy pastilah bukan RM7, selalunya USD7.

Puan,

Saya tinggal di Jitra, satu pekan sederhana yang mall paling besar hanya ada empat (4) panggungwayang. Setiap satu adalah dikhususkan untuk satu wayang melayu satu wayang inggeris dan satu wayang tamil. Saya agak kesal kerana Sex and The City tidak ditayangkan di sini.

Ok berbalik pada cerita kain. Saya tinggal di Jitra. Rumah saya hanya lebih kurang 20 minit dari negara Jiran ...


Ok. Sekain. Terima Kasih

Yang benar,
ANN


p/s: Pecah Kaca Pecah Gelas
Lepas Baca Tak Mengapa Tak Balas

24 comments:

Haslina said...

I thought this was super hilarious....Yes, I am fully aware that Jitra is small. My son is there. Yang paling canggeh pun kedai Aneka rasanya. We went some weeks ago and stayed at one hotel there. Read the brochure...rasa macam nak bagi kelas bahasa Inggeris dekat staff dia. Pagi-pagi lepas breakfast, pi cari The Star. Pak cik suratkhabar looked at us like we were from planet Zork. So I can only guess where you bought the fabric.

a.n.i.Q.u.e said...

Haslina:hahaha.... memang ... kalau nak beli the Star, akan beli di kedai dekat rumah yang hanya akan jual satu (1) saja The Star.

So, dah boleh agak kan beli kain tu kat mana .... beli bayar pakai Baht ...

Haslina said...

But wait a minute. Jitra ada Dr. Rozmey.......

d u r a said...

kak Ann, saya juga berasal dari jitra. tetapi selalu tak sempat nak jengok kedai-kedai kain di pekan jitra sebab bila balik kampung selalu sibuk nak pi dusun atau cari makanan yang yummeh sahaja hehe..
tapi ada musykil sikit la, ada lagi ka kedai pakai ela..alaa.cakap la kedai apa..balik kg nak pi ni..
p/s: pat pat nya sapa cepat dia punya hahaha..

a.n.i.Q.u.e said...

haslina: ya Dr tu lah tarikan pelancongan yg utama bagi kami di Jitra

dura: mana ada kat m'sia ni beli kain pakai ela dan pakai baht cik Dura wehhhh ... hehehe .. nuuu beli kat Hatyaai Thailand nuu ...

keh keh keh

Yan said...

ahhh... ada kemungkinan kah untuk kami menumpang beli jika cik Ann pergi di lain kali? I like them all. if only my house is 20mins away from Hatyaai... *sigh*

misa said...

sapa lagi nak pi.. buleh che kirim.. hahahah..

lapar tgk kain2.. aiseeh..

a.n.i.Q.u.e said...

Dura: jap .. kat Jitra ada dusun ehh..???


misa: kalau nak pi lagi bulehlah advertise ...insyaAllah

Yan: boleh saja menumpang menuai ... (hahaha)


but I have to tell you all .. like many other Thailand product .. they are beautiful and they are cheap but in terms of quality they are all not that good .. saja bagi tau siap2 .....


;-P

rimbun said...

gelak guling2 daku baca surat dari cik kak loyer (ops I read it some where..)..

oo beli kat thailand rupernyer... mmg cantik2 colour tuh... apa ler projek ann ngan kain2 tuh eks.. jeng jeng.. shall wait

Azaidris said...

terbaca jugak cik kak anique a.k.a ann ni lawyer. Patut la tulis surat alah bisa tegal biasa ;)

Ohh..dr seberang border ke kain2 tu. Patut la..lawa tak sepadan dgn harga. kata..kualiti kureng? Awat? keras ka?

My Life My Journey.. said...

Lawak la bc surat tak rasmi ni.. Gelak sorang2 aku pagi ni..:)

Ayu said...

You all'sss semua..ala kalau Ann pi Hatyai hangpa jgn harap la dia nak ajak kita...walhal kawan dia yg sorang ni dok setia menunggu utk ikut tapi tidak sepatah sms pun dikirimnya utk menjemput.

Tatkala dia tiba dirumah pun tidak dikhabarkannya. Walaupun hati ini perit..demi kawan ku bawakkan jugak se'tupperware' cokodok dan sebekas jeruk mempelam utk beliau. Hanya kerana nak tgk kain2 yg dibeli dr Hatyai bersama....(kelu tak dpt nak mention nama sbb hati sebak).

Ayu said...

Haslina ~ bab Star newspaper tu mmg betul..kena keluar awal pagi kalau nak beli coz the whole of pekan Jitra ni ada only a few copies saja. That's why I always get my father to buy pagi2..tunggu I keluar rumah like 9am onwards..hmm mmg dh habis.

Rimbun ~ u got tht right..she is a lawyer (padan muka hang Ann..semua org dh tau..tu la lain kali tinggaikan aku lg)

Anonymous said...

Ann, I still remember the promises we made to go there one day... one fine day.... just few of us, the fabrics enthusists.... anyone care to join us....? :P

a.n.i.Q.u.e said...

Mila: Jangan dengar cerita gossip dari blog lain tau ... eshhh tak tau lah lagi nak buat apa .. yg biru patchwork itu sangat cantik rasanya .. mungkin buat table cloth kan kan kan

Aza: ha ah agak keras tiga kain pathcwork tu tiga lagi lembut tapi jarang ... yg keras tu dah basuh lembut sikit ..mungkin kalau basuh lagi akan lebih lembut dan akan terus luntur hahahaha.

Fa:hang dah sihat ka ... jangan gelak kuat nanti jiran marah

Ayu: Merapu sungguh hang ni Ayu. Cuba serius sikit mcm aku nih . Aku pi recce dulu tempat tu ... Hang tu Hatyaai pun hang tak tau kat mana .. takut kena bom la apa la ...mcm mana aku nak bawa

Anon: hahahahaha .. Kak Dee jangan dok buat ayat sedih ... ya ann ingat lagi janji kita .. memang dok plan juga ... one fine day insyaAllah kita akan berpegangan tangan masuk Thailand bersama-sama .. Ayu kita kena dukung dia .. manja terlebih .. takut dgn Siam katanya

DiahRothman said...

Ann, I still remember the promises we made to go there one day... one fine day.... just few of us, the fabrics enthusiasts.... anyone care to join us....? :P

KDee tengah pening lalat ni... kurang tidur... jaga Nia, she is here in A/S... some mishap occured! She is doing fine now...

Zura said...

Where is this Jitra? Sounds very interesting, I mean FOUR panggung wayang?!! WOW! Putrajaya pun ada satu jek tawww...hehehe....uih bestnya boleh shopping kat Thailand!

Ayu said...

Hah..Zura tak tau Jitra kat mana?? Ni la salah satu kawasan bwh Kubang Pasu i.e kawasan Parlimen Tun Mahathir dulu.

Takpa..nnt boleh buat rombongan Cik Kiah mai Jitra...pastu si Ann boleh jadi tour guide sbb dia kan dh pi 'recce'..(cakap dgn nada masih bitter sbb kena tinggai..)

Zura said...

hahaha...kak ayu bahaya tau offer camtu rasa cam nak pegi jek Jitra nun pastu nanti bila kak ayu, kak annikut zura beli kain abis la mesti patah kaki...i can sleep in a fabric store okeh...duk bersila berjam2 belek kain pun tarapapa punyer lah!

oooo....lawyer baru rupenyer kak ann ni.....patutlah ayat skema ekeke....jangan mare kak ann naa...nanya zura takleh nak gi Thailand sopin' kain pasni huhu...

rimbun said...

Jitra dekat ngan Changlun kan... Ann hope to see u in next 2 weeks hahahaha... I am coming ding dong

a.n.i.Q.u.e said...

Zura: Kami tak kesah kalau Zura kaki kain yg boleh melepok atas lantai belek kain .. kalau kami rasa lama sangat tunggu kami nanti cakap kat Siam tu (dlm bhs Siam) "ambikla budak ni kerja sini" pastu kami angkat kaki tinggal ja Zura kat situ .. hahahahahaha

Mila: yes yes yes we can meet up !!!! boleh boleh insyaAllah !!

rosh said...

gelak sorang2 lps baca surat cinta dr jitra... mata dh terbayang jitra, hatyai & kain2nya....

d u r a said...

ada dusun jalan nak pi kola nerang nunn.. sedih durian tak berapa menjadi tahun ni. kalo tidak, nak pi rombongan hatyai boleh buat rombongan ke dusun sekali hehe..
eh, kalau pi hatyai kena pakai passport ke atau bole pakai border pass saja. kat danok takdak ka kedai kain?

a.n.i.Q.u.e said...

rosh: hehe ... kalau turun Jitra bagi tau laa ..

Dura: ha ahh ya ya .. jalan kola nerang ... memang kat situ dusun banyak ... kalau address kat IC tu Kedah atau Perlis .. memang pakai border pass saja pun dah boleh .. kalau tak ..kena pakai passport la. kat danok tu tak ada rasanya kedai kain sebab ramai pompuan kat situ pakai baju mcm tak cukup kain pun hahahaha (prostitution quite rampant kat situ)