Sunday, June 6, 2010

Mahukan Bilik Sekemas Kak Dee ??? Tepuk Almari Tanya Kain

Kalau yang memang pengemas,
boleh lari bunuh diri kalau tengok gambar ni


Ok Kak Dee fulfilled her wish to step into my house. And we spent a few hours in my sewing room. What an eyesore for her seeing my room ( and that was already duly vacuumed right after she called shes on the way hahaha). And so ... Kak Diah gave me a crash course on how to fold all the fabrics and place them in a neat row on the shelves. Actually I have to be frank, folding the clothes is not really my thing, I d prefer ironing them anytime instead of folding. But for the sake of my craft room, I thought why not ....


Langkah Pertama: Pakai Kain Batik Dan Cari Kadbod . Gunting mengikut saiz yang bersesuaian




Letak Kadbod di atas kain seperti di atas. Saiz kadbod adalah mengikut saiz yang kamu rasa sesuai untuk muat di atas rak kain kamu




Lipat dan lipat dan lipat lagi kasi kemas.

Seluk tangan ke dalam kain dan tarik kadbod keluar, untuk digunakan untuk kain seterusnya.



Boleh susun suda di atas rak dengan gaya kemasan menawan



Bila Sifu agak kurang yakin akan kemas seperti ini selalu. Amik gambar untuk pastikan nanti kemasan akan berkekalan.




Homework yang diberi oleh sifu untuk dihabiskan.


Anak murid yang baik memang akan habiskan kerja rumah. Tempayan itu juga adalah hasil cadangan Kak Dee ... cantik kan ....


Sekian. Selamat Beramal


:-D

P/s: I m sorry frens, komen-komen tak dan nak jawab lagi and I will definitely insyaAllah pay your blog a visit soon, my laptop is creating a problem, Alhamdulillah today I can update an entry when usually to even get it going is such a task. La ni nak mandi siap nak pi kenduri.

Ciao


15 comments:

mama nuriel said...

waaa....kemas2.....saya punya kain still bertapuk dalam bakul....ghegheghe....hajat nak beli rak tak beli2 lagi....busy....huhuhu...macam kena beli online jew....:(

Anasfadilah said...

ada pernah tengok tutorial cara nak simpan fabric..tapi saya malas la nak guntuing kadbod kotak..ahahaha

p/s:kalau malas tak dapek la nak nolong..kihkikhikih

Azaidris said...

1. Kena pakai kain batik ek? seluar take leh hehehe..
2. Banyak nye stash...suke!suke!
3. Homework dah siap? banyak tu...Neat je bila lipat camtu. I wish i could fold & display but not...Nnti abis anak burai buat kesat hinguis segala..

a.niza said...

ni gambor sifu cekak pinggang sebelah tu...hehehhe...byk nyer homework, Ann! Kain on the roll pun byk tu...nak tunggu setahun dr sekarang, gerenti bilik tu penuh kain nih...hehehheh...

My Life My Journey.. said...

Hehehehe, org kata ind yg kreatif mmg bilik bersepah, ya ka... tepuk dada tanya Kak Dee la kan..

a.n.i.Q.u.e said...

mama nuriel: hehehe biasala tu, kalau kain baju hmmm ... payah juga nak lipat ... selalu gantung n baling masuk dldm bakul saja utk iron

Anas: we ll see la how long this will last ....hopefully i can be as disciplined as Kak Dee

Aza: Ha ahh kain batik lebih mudah untuk melutut
-eshhh tak banyak tu stash mcm tu ...
- hahah dah siap dah la tu .. bila dah lipat baru rasa ehh tak banyak sangat pun ...
-kain fabrik 100% cotton tu memang sesuai kesat hingus ...lembut .. hahaha

Kak Niza: kain roll tu memang tak terlipat dah .. unless tinggal sikit lepas guna (harap akan digunakan lah)... hmmm harap tak lah laju membeli alah menjahit hehehe

a.n.i.Q.u.e said...

Fa: hang nak suruh aku tepuk dada Kak Dee ..??? Nak kena penampar ! kalau bersepah sampai sesak nafas orang payah Fa ... hehehe

Mina said...

Salam, sampai pesan kat D' BOROI CAT kalau nak duit raya, tahun ni dia kena terbang ke Hanoi (LOL). Blackie D' black beauty kirim salam kat Mr. PoPo D' Hensem Boroi Cat.

Nurain said...

guna kadbod... idea yg bagus... I nak cuba jugak... I pun ada rak kain tapi punyalah tak organised.. kak dee mehlah kemas bilik I pulak...hihihi

Zura said...

when you see rolls of fabric you know this girl means business! the main reason sampai sekarang i tak berani beli open shelves, takut rahsia kain bersepah terbongkar hahaha..memang fail bab melipat kain dengan cantik dan kemas...good luck siapkan homework!

CA said...

Ish kakak ku dah berubah ... semoga berkekalan lah ..... (Amin dgn kuat nya!)

rosh said...

baru abis sapu lantai rmh peluh mcm ujan lebat. hajat hati mmg nk bilik sekemas kak dee tp...apakan daya... ku insan biasa... laju beli kain, alergik jahit sbb x tau nk jahit kat mana.. rmhku.. sakit mata mmndg...huhuhu.. TOLONG!!!

rimbun said...

guna kadbod eks... pas ni bole cuber... TQ for the good tips

MyBotanG said...

great tips!! guna cardboard.. mmg kemas.. my kain mcm-2 size i lipat, ikut suka hati jek.. heheh

that belanga is another great idea.. *maner plak lak aku nak carik belanga kat sini*

thanks :D

a.n.i.Q.u.e said...

Mina: Boroi Cat susah hati nak masuk Rejab dah .. dah makin dekat Ramadhan .. dia payah sikit nak bangun sahur

Nurain: Kak Dee dah sangat tekanan tengok kain i berselerak tu yg paksa i cari kadbod dia nak ajar lipat susun

Zura: hahaha ya la kalau kain I banyk mcm you ya Allah jenuh tergeliat tangan nak lipat ... mine is so small a collection

Adikku: menitik air mata kalau Mak dgn Tok Abah Pakcik Pak Lang Chaq Mak Ngah dan semua adik beradik kita kalau tengok kemas elok mcm ni bilik jait saya

rosh: bawa bertenang .. jangan panik .. jait pelan2 .... jaga jari jangan bagi jarum masuk ... liat selai sari .. hahahaha kan main nasihat orang

rimbun: try lah nescaya berkesan dalam tempoh 2 hari (bergantung pada ammount kain) Insya Allah ....

Sue: Yap .. it works even with all the small stashes because Kak Diah would put the small stashes with the same design inside the folded fabrics ..

bukan belanga kot .. itu orang panggil tempayan rasanya .. belanga tu yg I buat goreng telur pastu kena tangan terbakar tu ... payah rasanya kalau nak simpan kain dalam belanga .....